Πολύς κόσμος επισκέπτεται κατά καιρούς τον ορθοπεδικό ιατρό του η τον φυσικοθεραπευτή του καθώς παραπονιέται για πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.
Η επικονδυλίτιδα είναι ουσιαστικά μια φλεγμονή των τενόντων των εκτεινόντων της πηχεοκαρπικής άρθρωσης.
Η έξω επικονδυλίτιδα η αλλιώς αγκώνας των τενιστών (tennis elbow) είναι πιο συχνή από την έσω επικονδυλίτιδα (golfers elbow). Πρόκειται για έναν τραυματισμό που οφείλεται στην υπέρχρηση της άρθρωσης του αγκώνος. Ακόμα και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστος ο λόγος που δημιουργείται η συγκεκριμένη παθολογία. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν υπήρξε το συμπέρασμα ότι μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς αλλά και ενδογενείς παράγοντες. Ο Runge πρώτος περιέγραψε το 1873 την επίπονη αυτή παθολογία ονομάζοντας την ως “κράμπα των συγγραφέων”. Σύμφωνα με μελέτες ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Το χρονικό διάστημα ενός επεισοδίου επικονδυλίτιδας μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως και δύο έτη. Τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η παθολογία στην καθημερινότητα του ατόμου είναι αρκετά. Έντονος πόνος υπάρχει από το ύψος του αγκώνος μέχρι την περιοχή των δακτύλων καθώς και σε αρκετές περιπτώσεις στο μεσαίο δάκτυλο. Ο πόνος είναι έντονος, οξύς και ενεργοποιείτε όταν το άτομο πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις στον καρπό και στον αγκώνα.
Πλήττει κυρίως χειρονακτικά επαγγέλματα στα οποία απαιτείται επαναλαμβανόμενη χρήση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και των δακτύλων όπως αυτά του μουσικού, προγραμματιστή κομπιούτερ, μηχανικού τα οποία είναι μερικά από τα συνηθέστερα.
Άτομα τα οποία συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτείτε χρήση εξοπλισμού και ειδικότερα ρακέτας(tennis, padel) είναι πολύ πιθανόν να υποφέρουν από επικονδυλίτιδα. Τα άτομα τα οποία αθλούνται κυρίως με τα προαναφερθέντα αθλήματα οφείλουν να προσέχουν την τεχνική τους, την μυϊκή τους κατάσταση καθώς και την ορθή επιλογή του εξοπλισμού τους για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης παθολογίας. Ακόμη έχει παρατηρηθεί σε διάφορες έρευνες πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η εργονομία στον χώρο εργασίας των ατόμων που υποφέρουν από αυτήν.
Τα στάδια της παθολογίας αυτής χρονικά χωρίζονται στις ακόλουθες φάσεις:
Οι περισσότεροι ασθενείς ανήκουν στην δεύτερη φάση δηλαδή την χρόνια καθώς τα συμπτώματα διαρκούν μεγάλα χρονικά διαστήματα διότι αργούν να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος που τους ταλαιπωρεί ,θεωρώντας ότι θα υποχωρήσει μόνο του. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείτε μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί στην συντηρητική αγωγή που έχει ακολουθηθεί και τα συμπτώματα παραμένουν στον ίδιο βαθμό.
Χρήσιμες συμβουλές μέχρι να επισκεφτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας και να ξεκινήσετε τις πρώτες φυσιοθεραπευτικές σας συνεδρίες είναι:
H μαγνητική τομογραφία (MRI) καθώς και το υπερηχογράφημα είναι δύο απεικονιστικά διαγνωστικά μέσα από τα οποία μπορεί να παρατηρηθεί το μέγεθος της βλάβης των ιστων στην επικονδυλίτιδα.
Υπάρχουν πάνω από σαράντα διαφορετικές φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές για την αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας. Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι με την χρήση συνδυασμού θεραπευτικών μηχανημάτων και τεχνικών έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την μείωση των συμπτωμάτων των ασθενών μας. Η μείωση του πόνου είναι ορατή μετά το πέρας μερικών φυσιοθεραπευτικών συνεδριών καθώς το άτομο κάνει πολύ πιο ελεύθερα κινήσεις της καθημερινότητας όπου στο παρελθόν τις έκανε επίπονα και με αρκετό κόπο. Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό και αντιμετωπίστε την παθολογία της επικονδυλίτιδας άμεσα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα σας. Συμβουλευτείτε μας ακόμα για εργονομικές συμβουλές διαμορφώνοντας σωστά το χώρο εργασίας σας.
Με εκτίμηση,
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ
(ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ)