Πρόκειται για ειδικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση ορθοπεδικών και νευρολογικών καταστάσεων. Ο Ιπποκράτης πρώτος υποστήριξε στο σύγγραμμα του δια ότι πάντα πρέπει να αναζητούμε
Χρησιμοποίηση τεχνικών όπως,
nerve mobilization and neuromuscularre -education (Νευρομυικη επανεκπαίδευση)
joint and soft tissue mobilization – manipulation (Κινητοποίηση αρθρώσεων και μαλακών μορίων)
musclestretching (Διατάσεις μυϊκών δομών)
PNF Ιδιοδέκτρια Νευρομυική Διευκόλυνση (Proprioceptive Neuromuscular Facilitation): Μέθοδος που βασίζεται στην αρχή της διάτασης. Η τεχνική αυτή έχει στόχο τον ερεθισμό των ιδιοδεκτικών αισθητικών υποδοχέων του ασθενούς καθώς και την βελτίωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Επίσης χρησιμοποιείται για να αυξηθεί το επίπεδο της δύναμης και της συνεργίας των μυών. Χρησιμοποιείται για αρκετές νευρολογικές παθολογίες όπως εγκεφαλικά επεισόδια.
Therapeutic exercises (θεραπευτική άσκηση): Τα οφέλη τις σωματικής άσκησης είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Η ένταση, η διάρκεια και οι επαναλήψεις ποικίλουν αναλόγως με την παθολογία και τα συμπτώματα που έχει ο κάθε ασθενής. Εφαρμόζεται για να επιτύχουμε διατήρηση η αύξηση της δύναμης, αντοχή, ισορροπία και ευλυγισία.
Kabat’s teqnuique: Μέθοδος θεραπευτικών ασκήσεων για αντιμετώπιση νευρομυικών προβλημάτων –αναπηριών. Δημιουργήθηκε από τον HermanKabat στο τέλος της δεκαετίας του 1940 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε συνεργασία με την φυσιοθεραπεύτρια Margaret Knott. Χρησιμοποιούσαν την συγκεκριμένη μέθοδο για να θεραπεύσουν παθολογίες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, πολιομυελίτιδα, εγκεφαλική παράλυση.
McKenzie method (MDT): Μέθοδος για την αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Δημιουργήθηκε από τον φυσικοθεραπευτή Robin McKenzie την δεκαετία του 1950 στην Νέα Ζηλανδία. Ιδιαίτερα διαδεδομένη για παθήσεις πως είναι η οσφυαλγία, ισχιαλγία, ραχιαλγία, μυϊκούς σπασμούς