Ρυθμίσεις Cookies
Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 5 & Μπουμπουλίνας (έναντι Μετρό Δάφνης) +30 2109705290 info@mantzaristherapy.gr
Φυσικοθεραπεία Μάντζαρης

Οσφυαλγία


Οσφυαλγία

Στατιστικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έστωκαιμια φορά κατά την διάρκεια της ζωής των ατόμων θα νιώσουν κάποια ενόχληση στην περιοχή της οσφύος. Η οσφυαλγία αποτελεί ένα γενικό όρο για την παθολογία που εντοπίζεται τοπογραφικά στην περιοχή χαμηλά της οσφύος δηλαδή της μέσης. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνεςυπάρχει πιθανότητα άνω του 80 τοις εκατό να εμφανιστεί κάποιος πόνοστην περιοχή της μέσης. Ο συγκεκριμένος όρος(οσφυαλγία) χρησιμοποιείται από την ιατρική κοινότητα για να εκδηλώσει μια επώδυνη παθολογική κατάσταση στην εν λόγο περιοχή της μέσης η οποία μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς διαφορετικούς παράγοντες. Συνήθωςπλήττει ηλικίεςαπό 30 έως 50 ετών. Ακόμη και στις μέρες μας είναι αδιευκρίνιστος ο λόγος που εμφανίζεται στα άτομα.Πολλές φορές μετά από κάποιο επεισόδιο οσφυαλγίας ο ασθενής μπορεί να νιώσει ότι δεν μπορεί να σταθεί όρθιος, να μείνει καθιστός για πάνω από μισή ώρα, να βαδίσεικαθώς και είναι αδύνατον να οδηγήσει.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

  • Αυξημένο σωματικό βάρος (παχυσαρκία)
  • Προηγούμενος τραυματισμός στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης(κάταγμα)
  • Κληρονομικότητα (ιστορικό από τα άτομα της οικογενείας)
  • Χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και άσκησης
  • Καθιστική ζωή (αλκοόλ, χρήση απαγορευμένων ουσιών, κάπνισμα)
  • Άσχημη ψυχολογική κατάσταση (κατάθλιψη)
  • Απότομη ανάπτυξη του ύψους στα παιδία
  • Οστεοπόρωση (χαμηλή οστική μάζα)
  • Επαγγέλματα που απαιτούν ανύψωση και μεταφορά βαρέωναντικείμενων
  • Προβλήματα της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση ,κύφωση)
  • Εγκυμοσύνη
  • Ρευματολογικές παθήσεις( ρευματοειδής αρθρίτις, αγκυλοποιητικήσπονδυλαρθρίτιδα)

ΣΤΑΔΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

Οξεία φάση: Διάρκεια από την πρώτη ημέρα έως και έξι εβδομάδες έντονων συμπτωμάτων.

Υποξεία φάση: Διάρκεια από έξι έως δώδεκα εβδομάδες με συνήθως εναλλαγές έντονων αλλά και ήπιων συμπτωμάτων. 

Χρόνια φάση: Διάρκεια από δώδεκα εβδομάδες η και περισσότερο αναλόγως με το περιστατικό μπορεί να φτάσει ακόμη πάνω από ένα έτος.

Το βασικότερο πρόβλημα των ασθενών είναι ο έντονος πόνος που νιώθουν αλλά και οι διαταραχές που προκαλεί αυτή η επίπονη παθολογία στην ιδιοδεκτικότητα και στην ισορροπία εμφανίζοντας στα άτομα αστάθεια. Οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι είναι στον αριθμό πέντε (Ο1-Ο5) οι οποίοι βρίσκονται ενδιάμεσα της θωρακικής και της ιερής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Βάση της ανατομίας του ανθρώπου οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι είναι σε μέγεθος οι μεγαλύτεροι σε σχέση με τους υπολοίπους καθώς και είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση όλου του κορμού. Εάν υπολογίσουμε ότι το κέντρο βάρους του σώματος του ανθρώπου βρίσκεται κάπου κοντά στον ομφαλό τότε καταλαβαίνουμε ότι όλα τα φορτία κατά κύριο λόγο τα δέχονται οι κοιλιακοί μύες (ορθός, έξω-έσω πλάγιος κοιλιακός) καθώς και οι εκτείνοντες του κορμού “ραχιαίοι” (πολυσχιδής, τετράγωνος οσφυϊκός).

Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι κυρίως μηχανικά.

  • Προβολή ινώδους δακτυλίου (δισκοκήλη) σε κάποιον από  τους οσφυϊκούς σπονδύλους.
  • Σπονδυλολίσθηση μετατόπιση του υπερκείμενου σπονδύλου σε σχέση με τον υποκείμενο.
  • Κάταγμα σε κάποιον από τους σπόνδυλους.
  • Στένωση των μεσοσπονδύλιων τμημάτων σε θωρακική, οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Επίσης πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί πόνος από φλεγμονώδη αίτια όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα καθώς και νεοπλασματικά αίτια όπως καρκίνο προστάτη ,παχέος εντέρου, όγκοι στα οστά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Εμφάνιση πόνου και ευαισθησίας χαμηλά στην σπονδυλική στήλη καθώς και πολλές φορές δεξιά και αριστερά αυτής. Σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να υπάρξει μούδιασμα στο άκρο του ποδιού, πόνος και σφίξιμο στην  περιοχή της γάμπας, του γλουτού η ακόμα πιο ψηλά στον προσαγωγό η στην άρθρωση του ισχίου. Ο πόνος είναι οξύς , βαθύς και ακαθόριστος. Αρκετές φορές έχει την αίσθηση καψίματος. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει αίσθηση αδυναμίας στα γόνατα η και στα ισχία.Στην οσφυαλγία ο πόνος συνυπάρχει ακόμη και όταν ο ασθενής ξεκουράζεται και βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Η ένταση του πόνου αυξομειώνεται αναλόγως με την δραστηριότητα. Το άτομο δεν μπορεί να κάνει κινήσεις απλές της καθημερινότητας που πραγματοποιούσε στο παρελθόν με ευκολία όπως το δέσιμο των παπουτσιών.Σαφώς και ο φόβος που αποκτούν τα άτομα αυτά στον έλεγχο του κορμού τους εξαιτίας του αισθήματος του πόνου τους κάνει να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα τους, παρουσιάζοντας πρόβλημα ακόμα και στις πιο απλές κινήσεις όπως  αυτή της έγερσης από καθιστή η ύπτια θέση.

Οι ειδικότητες των ιατρών πουεμπλέκονται για την διάγνωση του προβλήματος είναι ο νευροχειρούργος και ο ορθοπεδικός ιατρός. Αυτοί επίσης θα συνταγογραφήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή όπως (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μυοχαλαρωτικά),καθώς και θασας παραπέμψουν για τον απαιτούμενο ακτινολογικό έλεγχο. Ακολούθως θα σας παραπέμψουν σε κάποιο φυσιοθεραπευτή για να ξεκινήσετε τις φυσιοθεραπευτικές σας συνεδρίες άμεσα. Ο στόχος είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα χωρίς πόνο.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Τα απεικονιστικά μέσα είναι απαραίτητα για να διακρίνουμε το μέγεθος του προβλήματοςκαι συμπληρώνουν την κλινική αξιολόγηση.

Ακτινογραφία(X-RAY)

Mαγνητικήτομογραφία(MRI)

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά  μηχανήματα αποκατάστασης και φυσιοθεραπευτικές τεχνικές  για την αντιμετώπιση της επίπονης αυτής παθολογίας της. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί με βάση στατιστικές μελέτες και εξαιτίας του καθιστικού τρόπου ζωής ότι πλήττει όλο και περισσότερο κόσμο.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Μερικά από τα πολλά μηχανήματα και τεχνικές που χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές σε όλον τον κόσμο για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που προκαλεί η παθολογία της οσφυαλγίας είναι μερικά από τα ακόλουθα. Διαθερμίες, tens(EMS),θεραπευτικοί υπέρηχοι, ρεύματα, laser,biofeedback,μαγνητικά πεδία,εξειδικευμένο μηχάνημααποσυμπίεσης της σπονδυλικής στήλης.Με την φυσικοθεραπεία επιτυγχάνεται με φυσικά μέσα η αναλγησία καθώς και η αντιφλεγμονώδη δράσηκαθώς δεν ταλαιπωρείται το σώμα με φάρμακα και ενέσιμες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πολλά δυσάρεστα προβλήματα στον ασθενή. Με την φυσιοθεραπεία επιτυγχάνεται η μείωση και η απαλλαγή του ασθενούς από τα συμπτώματα που προκαλεί το αίσθημα του πόνου. Η φυσικοθεραπεία συνεισφέρει στην αύξηση της λειτουργικότητας του ασθενή καθώς και στην πρόληψη σε μελλοντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη που μπορεί να  ταλαιπωρήσουν και να επηρεάσουν την καθημερινότητα του. Ακόμη η επανεκπαίδευση για έλεγχο των μυών και διόρθωση της στάσης του σώματος του ασθενή παίζει σπουδαίο ρόλο. Επίσης με την ενδυνάμωση των εν τω βάθει μυών του κορμού έχει παρατηρηθεί σε πολλές έρευνες η μείωση του πόνου σε ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία.Όταν υποχωρήσει το αίσθημα του πόνου και μειωθούν τα συμπτώματα στο ελάχιστό τότε η πρόληψη για την εξαλείψει κάποιας μελλοντικής κρίσης παίζει σπουδαίο ρόλο. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλή φυσική κατάσταση του ατόμου και την ενδυνάμωση του κορμού με διάφορες τεχνικές και ασκήσεις όπως (yoga, Pilates, McKenzieexercises, taichi) καθώς και με αεροβική άσκηση όπως (κολύμβηση, περπάτημα). Ζητήστε από τον φυσικοθεραπευτή σας συμβουλές εργονομίαςγια το σπίτι και το γραφείο σας.Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι η οσφυαλγία απειλεί το βιοτικό επίπεδο ζωής των ανθρώπων καθώς αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα με πολλαπλόαντίκτυπο σεκοινωνικά και οικονομικά επίπεδα(NationalCenterforHealthStatistics)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Ανάπαυση και ξεκούραση κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Τοποθέτηση θερμοφόρας στην περιοχή της οσφύος.
  • Χρήση ζώνης υποστήριξης οσφύος σε περιπτώσεις που απαιτείται η απαραίτητη ανύψωση κάποιου αντικειμένου.
  • Απαγορεύεται κάθε μορφής άσκηση από την στιγμή που νιώθουμε πόνο.
  • Απαγορεύεται η εφαρμογή διατατικών ασκήσεων όταν ο ασθενής βρίσκεται σε οξεία φάση.