Ρυθμίσεις Cookies
Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 5 & Μπουμπουλίνας (έναντι Μετρό Δάφνης) +30 2109705290 info@mantzaristherapy.gr
Φυσικοθεραπεία Μάντζαρης

Διάστρεμμα


Διάστρεμμα

Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι πολλοί άνθρωποι έστω και μία φορά στην ζωή τους έχουν νιώσει πόνο στην έξω πλευρά του αστραγάλου τους. Το διάστρεμμα η κοινός (στραμπούληγμα) μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε ανεξαιρέτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Πολλές φορές οφείλεται σε κάποιο στραβοπάτημα κατά την διάρκεια της βάδισης και επιφέρει το γύρισμα του ποδιού. Μπορεί να γίνει ο τραυματισμός και λόγο υπέρχρησης της άρθρωσης μετά από έντονη κόπωση. Δεν είναι απόλυτο ότι συμβαίνει κυρίως σε άτομα με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Σαφώς σε δυναμικά αθλήματα που προϋποθέτουν χρήση αλμάτων (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο)οι πιθανότητες διαστρέμματος είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Πολλές φορές συμβαίνει σε άτομα που δεν αθλούνται και σε ανυποψίαστες στιγμές της καθημερινότητας τους. Μερικές ακόμα περιπτώσεις διαστρέμματος είναι κατά την διάρκεια περπατήματος με τακούνια καθώς μπορεί να δημιουργηθεί τραυματισμός λόγο την εμβιομηχανικής αλλαγής που επιφέρουν στον αχίλλειο τένοντα. Επίσης η μη ορθή αποφυγή φυσικών εμποδίων όπως ένα υπερυψωμένο φρεάτιο μπορούν να επιφέρουν το διάστρεμμα.

Εξαιτίας ενός διαστρέμματος το άτομο δεν μπορεί να τρέξει, να περπατήσει καλά καθώς και να ανεβοκατέβει σκάλες. Αναλόγως με το στάδιο του τραυματισμού καθώς και με τον βαθμό το οποίο και φέρει διακρίνεται στους αντίστοιχους βαθμούς:

  • 1ου βαθμού διάστρεμμα (μικρή ρήξη η διάταση των ινών του έξω πλάγιου συνδέσμου).
  • 2ου βαθμού διάστρεμμα (μερική ρήξη των ινών του έξω πλαγίου συνδέσμου σε ποσοστό περίπου 45%).
  • 3ου βαθμού διάστρεμμα (ολική ρήξη των συνδέσμων που σταθεροποιούν την ποδοκνημική από την έξω μεριά του αστραγάλου).

Τα στάδια από την στιγμή του τραυματισμού χωρίζονται χρονικά και αυτά σε τρείς κατηγορίες:

  • Οξύ στάδιο
  • Υποξύ στάδιο
  • Χρόνιο στάδιο

Φυσικοθεραπεία και Διάστρεμμα

Η φυσικοθεραπεία θα σας ωφελήσει από το πρώτο στάδιο της οξείας φάσης καθώς θα μειώσει αισθητά τον πόνο , την φλεγμονή και το οίδημα της άρθρωσης. Επίσης θα απομακρύνει πολύ πιο σύντομα πιθανόν αιμάτωμα κάτω από τον αστράγαλο η την ποδική καμάρα. Θα βοηθήσει στην αύξηση της κινητικότητας της άρθρωσης (ξεπρήξιμο) αυτής. Πολλοί ασθενείς νιώθουν τον πόνο συνεχή καθώς και αισθάνονται μουδιάσματα, κάψιμο καθώς και ότι τους διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα.

Με την φυσικοθεραπεία θα επιστρέψετε στην καθημερινότητα σας σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα καθώς και τα προηγούμενα συμπτώματα θα εξαφανιστούν οριστικός.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα από κάποιον ειδικό διότι δημιουργείται ουλώδης ιστός γύρω από την περιοχή του αστραγάλου με αποτέλεσμα η ίνες αυτές να μην ευθυγραμμίζονται σωστά και να υπολείπονται σε ελαστικότητα και σε αντοχή σε σχέση με το διάστημα πριν από τον τραυματισμό.

Αυτός ο ιστός δημιουργείται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η άρθρωση να παρουσιάζει έντονη αστάθεια. Εάν το άτομο δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πολύ πιθανόν να παθαίνει επαναλαμβανόμενες κακώσεις στην ποδοκνημική (καθέξιν διάστρεμμα) με αποτέλεσμα το άκρο να γυρνάει με το παραμικρό εμπόδιο που θα συναντήσει.

Σε άτομα τα οποία έχουν σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς η επούλωση αργεί. Ακόμα εάν το άκρο είναι επιβαρημένο με ένα η και περισσότερα διαστρέμματα καθώς και ένα έχει γίνει στο παρελθόν κάποιο κάταγμα στην άρθρωση η και στο άκρο γενικότερα. Το στάδιο της μυϊκής ενδυνάμωσης έρχεται μετά την ολοκλήρωση των φυσιοθεραπευτικών συνεδριών και αφού έχει επέλθει βελτίωση αισθητικά και κινητικά στην άρθρωση.

Μια απλή ακτινογραφία θα βοηθήσει στο να παρατηρηθεί αν υπάρχει κάποια απόσπαση οστικού κομματιού από τον έξω σφυρό η τον αστράγαλο.

Χρήσιμες συμβουλές για το διάστρεμμα

Χρήσιμες συμβουλές μέχρι την επίσκεψη σας σε κάποιον φυσικοθεραπευτή είναι.

  • Ξεκούραση του άκρου και τοποθέτηση του πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα.
  • Ακινητοποίηση με περίδεση ή γυψονάρθηκα ανάλογα με το στάδιο του τραυματισμού.
  • Τοποθέτηση πάγου ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Ανάλογα με το βαθμό του τραυματισμού αποφόρτιση του άκρου με την χρήση βοηθήματος (πατερίτσες).

Αποτελεί γεγονός αναμφισβήτητο ότι στην αποκατάσταση του διαστρέμματος η φυσικοθεραπεία έχει τον πρώτο λόγο.

Πολλές έρευνες στο εξωτερικό την δεκαετία του 1970 έδειξαν ότι η χειρουργική επέμβαση δεν είναι η λύση καθώς η συντηρητική αγωγή και η φυσικοθεραπεία έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο χρόνος αποθεραπείας του ασθενούς μειώνεται αισθητά καθώς και η ταλαιπωρία που υφίσταται λόγο του τραυματισμού. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι τις αποθεραπείας είναι πολλές και ποικίλουν αναλόγως με το στάδιο του τραυματισμού και του προβλήματος που έχει προκύψει.

Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα για την αντιμετώπιση των καταγμάτων και των οστικών οιδημάτων καθώς και μηχανήματα για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, οιδημάτων που προκαλούνται από τις συνδεσμικές κακώσεις της ποδοκνημικής αρθρώσεως.

Εφόσον έχετε κάποιο διάστρεμμα που σας ταλαιπωρεί η έχετε πάθει πρόσφατα τον συγκεκριμένο τραυματισμό που προαναφέραμε, επιστεφτείτε όσο το δυνατόν συντομότερα τον φυσικοθεραπευτή σας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα οριστικά και να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα που σας εμποδίζουν στην καθημερινότητα σας.